Răspunsuri la întrebările ateilor și câteva întrebări adresate lor

Ateism în burta mamei Ateism în burta mamei

Răspunsuri la întrebările ateilor

  1. De ce nu îl vedem pe Dumnezeu?
    De ce ar vrea El să aibă niște slujitori care se prefac că-L iubesc? Ar fi slujit doar din teamă. Lucifer era în prezența lui Dumnezeu și totuși s-a răzvrătit.
  2. Dacă Dumnezeu există, de ce există rău în lume?
    Diavolul a (inventat și) adus răul în lume și trăim în păcat. Nu te poți hotărî să nu păcătuiești și chiar să reușești. Doar Hristos a reușit. Oamenii, însă, confundă răul cu neplăcerea. Sunt și rele care implică plăcere, precum adicțiile.
  3. Dacă Dumnezeu știa că Diavolul se va răzvrăti, de ce l-a făcut?
    Și noi știm că ne vor greși copiii, totuși îi concepem. Știm și că vor trece prin rebeliunea adolescentină, iar asta nu ne oprește, ne asumăm totul.
  4. În rai s-ar putea să te întâlnești cu cel care te-a omorât?
    Dacă s-a căit, Dumnezeu i-a uitat păcatele, așadar nimeni nu le mai știe pe lumea cealaltă (Mica 7:19).
  5. A avut Iisus Hristos vezică urinară?
    E nevoie de o mare dragoste să fii Dumnezeu și să cobori în acest corp. Însă cine dorește să facă blasfemii, să nu încerce să îi antreneze și pe alții, asta nu duce la niciun dialog.
  6. Pământul e plat?
    Nu. Biblia n-a pretins asta niciodată. Dacă există ceva în Biblie care ar indica faptul că e plat, e o metaforă, precum sunt răsăritul și apusul de soare: pământul este cel care se mișcă, nu soarele, însă spunem că soarele apune, nu pământul.
  7. Cum explici Inchiziția?
    Cum explici închisorile comuniste care făceau ateizare în masă și trimiteau creștinii la Canal? Religia și politica sunt sisteme făcute de oameni și îi servesc pe oameni. Dar până și religia mozaică a ajuns să servească doar preoțimea, iar Hristos le-a spus că sunt departe de Împărăția lui Dumnezeu. Istoria se repetă.
  8. E Dumnezeu un criminal?
    Diavolul ne ispitește, apoi tot el ne pârăște la Dumnezeu să aplice Legea. Diavolul este supranumit „pârâșul fraților noștri”. Iar pedeapsa păcatului e moartea. Dacă e cineva de vină, nu e Dumnezeu, ci Diavolul și neascultarea noastră. Diavolul este cel care le cerea păgânilor sacrificii umane, chiar și bebeluși, să îl mânie pe Dumnezeu, iar Dumnezeu a trimis peste ei urgii sau o armată, cea a israeliților. Și aici, cei care pun această întrebare, au standarde duble: când Dumnezeu îi nimicește pe cei care fac răul, nu e un Dumnezeu drept, însă când Dumnezeu îi lasă pe cei răi să îi ardă pe rug pe creștini pentru a fi primiți în Împărăția Lui ca martiri, nici atunci nu e bine. Nici cu bască, nici fără bască.
  9. Cine l-a creat pe Creator?
    Nimeni. Există dinainte de toți vecii. În El avem ființa. Eu Sunt Cel Ce Sunt, i-a spus lui Moise. În traducere liberă, Dumnezeu e însăși existența.
  10. De unde știm că Dumnezeu nu e vocea din cap a unui schizofrenic?
    Există niște condiții în cartea Deuteronomului care, dacă sunt călcate, îl pot determina pe Dumnezeu să pedepsească pe cineva cu nebunie: „Domnul te va lovi cu nebunie, cu orbire, cu rătăcire a minții” (Deut. 28:28).
    Dumnezeu este Dumenzeul ordinii (rânduială), nu al orânduielii (dezordinii). Dumnezeu nu îți bolborosește-n cap vrute și nevrute.
  11. Argumentul lui Epicur!
    Epicur a pus problema: dacă Dumnezeu vrea să prevină răul, dar nu poate, nu e omnipotent; dacă poate, dar nu vrea, e malefic; dacă poate și vrea, întrebarea este de ce există răul.
    Desigur, toate astea sunt în condițiile în care Dumnezeu ar fi obligat să-l slujească pe om. Dar rolurile stau invers, noi îl slujim pe El, iar faptul că răului i s-a permis să existe până la sfârșitul veacurilor, e un test. Și Hristos a fost testat. Desigur, oamenii nu vor să fie testați și vor să se facă voia lor în același timp în care Dumnezeu să îi slujească.
  12. Câți ani are universul?
    Biblia nu specifică. De exemplu, nu știm câți ani a avut Adam când a mâncat din fructul oprit.
  13. Dacă faci fapte bune, dar ești ateu, ajungi în rai?
    Nu. Mântuirea nu e prin fapte. Oricine ar spune că da, Biblia spune că nu, citiți întreg Capitolul 3 din Evanghelia după Ioan. Iar în Galateni 1:9, ni se spune: „Dacă vă propovăduiește cineva o evanghelie deosebită de aceea pe care ați primit-o, să fie anatema!” De ce? Pentru că faptele noastre bune sunt cel mult o haină murdară înaintea lui Dumnezeu:  „Toate faptele noastre bune sunt ca o haină mânjită (Isaia 64:6)”, dacă faptele noastre bune ar fi fost suficiente, Hristos nu trebuia să fie răstignit, să ne mântuiască și să îi mântuiască și pe patriarhi în cele trei zile în care a fost îngropat. E nevoie de Dumnezeu, faptele noastre bune sunt simple dovezi ale dragostei noastre pentru Dumnezeu. Faptele bune nu mântuie, dar faptele rele, în schimb, ne condamnă, acelea sunt păcate.
  14. Potopul lui Noe
    Potopul lui Noe a fost real. Geneza, capitolul 6, ne prezintă motivele care au dus la asta: oamenii s-au împreunat cu niște îngeri rebeli, dând naștere unor uriași, și au trăit în răutate și depravare, de la sacrificii umane la scârboșenii sexuale.
    Arca a fost găsită. Vezi video AICI.
    Cantitatea de apă necesară unui potop există. Vezi articol AICI.
    Arca a fost încăpătoare.
    În arcă nu trebuiau luate decât animalele terestre și zburătoarele. Cele mai multe specii sunt marine.

Și, totuși, asta e doar filozofie pe marginea unui subiect, dar care sunt dovezile existenței lui Dumnezeu?
Totul, dar cea mai la îndemână este faptul că Dumnezeu este autorul Bibliei. Vezi AICI material.

Întrebări pentru atei

  1. Când îl căutați pe Dumnezeu cu telescopul, la ce vă așteptați să găsiți?
    Se spune că omul a plecat în spațiu și nu L-a găsit pe Dumnezeu. Ce trebuia să fie acolo sau cum trebuia El găsit? Un individ cu barbă plutind printre stele? Dumnezeu e duh (dar voi știți asta) și nu își are scaunul de domnie în universul acesta. Dumnezeu a făcut lumea nevăzută (care nu se vede nici cu telescopul), apoi lumea văzută.
  2. A fost dovedită apariția primei celule?
    Poate credeți că nu e mult să fie doar o celulă, dar și o sarcină nedorită e doar dintr-o celulă care se tot divide. Materialul genetic are nevoie de o membrană care să-l protejeze, iar membrana e generată de materialul genetic. Dacă n-a fost dovedită apariția primei celule, atunci și ateii au nevoie de credința că va fi dovedită, așa cum creștinii au credința că Hristos va reveni pe norii cerului.
  3. Ce este un miracol?
    Este un lucru imposibil sau doar unul nedovedit de știință? De exemplu, se spunea că nu e posibil ca un mamifer să se reproducă fără partener, aici fiind referirea la nașterea lui Hristos. Când s-a descoperit cazul științific în care acest lucru e posibil, nu s-a spus că nașterea lui Hristos e adevărată, ci s-a spus că nu e nevoie de o minune ca acest lucru să se întâmple. Cazul despre care e vorba, AICI. Standarde duble.
  4. Cum poate fi teoria evoluției adevărată dacă nicio ființă nu poate evolua fără ca mutația genetică să fie un handicap?
    Poți lungi oasele și prin sport, e plasticitatea corpului. Dar să faci un nou organ sau o nouă articulație, ai nevoie de zeci de mii de mutații genetice care să aibă loc simultan. Nu doar una. Zeci de mii: despărțitura dintre oase, noile capete ale oaselor, cartilajul lor, lungimea lor, reglarea secreției de lichid sinovial, reglarea creșterii osului începând de la capete, fragmentarea măduvei, tendoanele care le leagă, mușchii care antrenează tendoanele dintre ele, noi mușchi care să miște articulația respectivă, noi nervi care să fie legați de șira spinării, noi zone cerebrale care să controleze articulația respectivă, reglarea fluxului sanguin prin noua articulație. Puteți lua orice organ, nu e nevoie de o mutație, e nevoie de zecii de mii sau sute de mii de mutații bine sincronizate și astea toate fără să devină un handicap din tată-n fiu. Cum se poate desfășura lent aparaiția noilor organe, și acesta este un mister, că până se perfectează, toți descendenții sunt handicapați și în pericol de moarte. E foarte ușor să prinzi un iepure cu un genunchi în plus. Așadar trebuie să fie și simetric. Doi genunchi, pe care nu știe să îi folosească, n-a dezvoltat comportamentul și reflexele, mușchii și tendoanele.
    Un morman de oase la muzeele de istorie naturală nu dovedesc nimic. Doi oameni de știință pot interpreta diferit aceleași informații. Da, fizica este testabilă, chimia este testabilă, dar biologia, doar în medicină, care se folosește, din nou, de chimie.
  5. Cum se face că lumina a apărut, totuși, înainte de stele?
    Sute de ani se făceau glume la adresa creștinilor, că Dumnezeu ar fi făcut lucrurile pe dos, întâi lumina (ziua întâi: să fie lumină!), apoi stelele (ziua a patra). Iar acum ni se spune că exact așa e, radiația cosmică de fond e o lumină îndepărtată, dinainte de existența stelelor…